E-nummers

Beste lezer,

De afgelopen week heeft het NCRV programma Altijd Wat aandacht besteed aan E-nummers. De vraag was of ze nu wel of niet veilig zijn. Ze lieten voor- en tegenstanders aan het woord. Als eerste deelde Ralph Moorman van het boek De Hormoonfactor zijn visie. Hij laat E-nummers liever links liggen. Daarna gingen ze bij de fabriek van Mora langs en als afsluiting brachten ze nog even bezoekje aan Wageningen.

Mora heeft de smaakversterker E621 uit de producten gehaald omdat klanten dat niet meer willen, waardoor ze minder verkopen. Ze hebben dit nu vervangen door natuurlijke kruiden en specerijen. Zou het kunnen dat ze E621 gewoon hebben vervangen door gistextract? Gistextract is de natuurlijke variant van E621 en levert alsnog veel glutamaat met alle gevolgen van dien.

Volgens Wageningen zijn E-nummers veilig, behalve E250, wat natriumnitriet is. Wageningen zegt dat deze stof kan bijdragen aan de vorming van kanker, maar dat het aan sommige producten wettelijk moet worden toegevoegd om de schadelijke bacterie Clostridium botulinum te lijf te gaan.

Wie heeft er nu gelijk?

Lees verder:

via E-nummers.